Egyedi ajánlatkérés

Vissza Franciapolinéziára!

Vissza Franciapolinéziára!

Vissza Franciapolinéziára!

cruising_trip_tahiti_banner[1]

A Francia Polinéz szigetvilág hírnevét csodás természeti szépségeinek, barátságos népének köszönheti. A Pálmafáival, fehér homokos, türkizkék tengerpartjával és gyönyörű, színes víz alatti világával, méltán nevezik a vízi sportok Mekkájának is.

Az Egyenlítőn túl a déli határon található ez a csodálatos Francia Polinézia szigetvilág, ami Óceánia földrajzi határát jelöli. Körülbelül 10.000 sziget és atoll alkotja, melyeken összesen 5,3 millió ember él kb. 1 millió négyzetkilométeren. 3 nagyobb szigetcsoportot különböztetünk meg: Melanéziát, Mikronéziát és Polinéziát. A barátságos szigetlakók mellett a csodálatos orchideái és egzotikus élővilága, többek között a krokodilok és a denevérek több fajtája igen nagy vonzerőnek tekinthetők. A sziget vegetációját képző pálmafák, különböző színekben pompázó virágai egész évben ontják virágaikat. A nagyobb szigeteken, mint például a Salamon-szigetek, az esőerdőkkel borított területeken még jellemzőbb a biológiai sokszínűség. Különösen a rendkívül színes és változatos víz alatti élővilág az, ami idevonzza búvárok és más vízi sportok szerelmeseit. A folyók és a természetes medencék biztosítják, hogy a víz mindig friss, tiszta és fürdésre alkalmas. A kedvelt sziget festői szépsége és a helyiek vendégszeretete arra ösztönzi az idelátogató turistákat, hogy újra és újra visszatérjenek.

A Csendes-óceáni konyha alapja egy a kókusz húsából készült krém adja. Az egzotikus zöldségek, mint például a manióka, taro, jamgyökér, édesburgonya, gyümölcskenyér és útifű elengedhetetlen hozzávalói a polinéz gasztronómiának. Az ételeket máig a hagyományos földbe vájt gödörben sütik, ami az egész csendes-óceáni térségben szokványos: egy lyukat ásnak a földbe, köveket helyeznek bele, amelyeket átforrósít a tűz. Az ételt banánfa levelébe csomagolják, ezt rakják felülre, majd a gödröt újra betemetik földdel, a sütés több órát vesz igénybe. Ezt a “tűzhelyet” ahimaa-nak, a magát a sütés folyamatát pedig tamaaraa-nak hívják. Természetesen a térség konyhájának alapja a hal és tenger gyümölcsei – beleértve a tengeri sünt és csigát. Az ételeket itt nem nagyon fűszerezik fűszerek hiányában. A trópusi, az ázsiai és az európai ízek harmonikus keveréke eredményezi a polinéz konyha egyediségét. Jellegzetes ételük a poisson cru-t, ami nyers halból, zöldségekből, lime-ból és kókusztejből áll, édességük pedig a sült gyümölcspuding. A banánból és gyümölcskenyérből készült püré igazi különlegesség, amit szárított levelekbe csomagolva kínálnak. Igazán laktató étel, érdemes cukorral, gyümölccsel vagy kókusz szósszal is kipróbálni. A friss gyümölcsök választéka egyedülálló, ananász, papaya, mangó, grapefruit, karambola, maracuja, guava és banán a szigetek teljes területén megtalálhatóak. Francia Polinézia területén kiváló drága francia borokat szolgálnak fel, a helyi sörök és koktélok széles választékából is kedvünkre válogathatunk, de mégis a helyi specialitás a különösen frissítő zöld kókusz leve, amit jéggel szolgálnak fel. Fontos szerepet tölt be a helyiek életében a Kava,  részegítő bors, mámorbors gyökértörzsének nedvéből és kókusznedvből készült ital, melyet a vendégek köszöntésekor szolgálnak fel.

Azoknak, akik nem akarnak egész nap függőágyban heverészni rengeteg aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújt a sziget. A francia Polinéz szigetei világszínvonalú merülő helyei minden évszakban vonzzák a búvárkodni vágyókat, Tahiti délnyugati partjainál lévő Teahupo’o hullámait pedig a legveszélyesebbek között tartják számon, nem véletlenül nevezik a szörfösök Mekkájának. További izgalmas fakultatív programok: cápaetetés, bálna les vagy akár üvegpadlós hajókirándulás. A hotelek és üdülőhelyek közelében pedig lehetőség van búvárkodásra a szebbnél szebb merülő helyeken. Itt jachtot is lehet bérelni, illetve néhány jachtklub ideiglenes tagságot is kínál. Rafting bambusz tutajon, kenuzás, szörfözés, wind surf, is népszerű vízi sport lehetőségek az aktív turizmus kedvelői számára.  Kenut és kis vitorlásokat sok helyen lehet kölcsönözni. További sportlehetőségek: parasailing, vízisí és tandemugrás, melyeket lehet gyakorolni a több szigeten is. Ahhoz, hogy felfedezzük a szigetet érdemes biciklit vagy motort kölcsönözni. A természet szépségét legjobban lóháton fedezheti fel az ember, vagy hosszú séták alkalmával a lenyűgöző tájakon, esőerdőkben.

A föld és az emberek kapcsolata az európai felfedezőkhöz vezethető vissza. A spanyol felfedező Vasco Núnez nevezte el a Csendes- óceánt, 1513.-ban amikor felfedezte. Földrajzilag a térség sok kis szigetcsoportok óceánja, azonban a Csendes- óceán még mindig számos ember álmát váltja valóra! Paul Gaugin híres francia festő 1903-ban lett itt eltemetve, miután vászonra festette a sziget szépségeit! James Cook fedezte fel 1770 körül a szigeteket, köztük a névadó Cook-szigetet. Hamar a művészek kedvelt szigetévé vált, itt járt többek között Goethe és Klopstock is. A felfedezők Európából nemcsak az álmaikat hozták el magukkal, de a kereszténységet is, mely erősen korlátozta a helyiek szabadság és természet iránti vágyát. Ennek köszönhetően sajnos a kultúrából sok minden örökre elveszett pl. táncok és hagyományok. A lakosoknak azonban sikerült a külföldi kultúrából és a saját szokásaikból közös keresztény és helyi ünnepeket létrehozniuk. Érdemes megcsodálni a Paul Gauguin Múzeum mellett lévő botanikus kertet, ami kihagyhatatlan látványosság, ahol csodálatos gyümölcsritkaságokkal, trópusi növényekkel és galápagosi óriásteknősökkel is találkozhatunk.

Tahiti a gyöngyhalászat egyik központja, meleg vizű lagúnái tökéletes környezetet biztosítanak a Pinctada margaritifera nevű osztrigának, ami a színes, illetve fekete tahiti gyöngyöt adja. A Papeete-n lévő Gyöngymúzeumban lehetőség nyílik, hogy jobban megismerjük a gyöngyhalászat múltját, hagyományát!

Tahiti, más néven “Tāmure Sziget” vagy a pácolt hal és édes illatok szigete, tahiti a Francia Polinézia szíve. Ez a fő kikötő, itt található a Faa’a International Airport, továbbá otthont ad a fővárosnak Papeete –nek de ez a közszolgáltatások fő helyszíne is. Papeete egy kihagyhatatlan helyszín: a kikötő, a kertek, a butikok, barátságos élelmiszer teherautók, színpompás piac, híres kézművesség és a folyamatos kulturális élet.

Paea tól Papeno’o ig, Tahiti a gyönyörű tájak, változatos tevékenységek otthona, mely számos lenyűgöző régészeti lelőhelyet is megnyit az oda utazók előtt. A hegyvidékes belső része a szigetnek egy zöld királyság ahol a vízesések , a lávacsövek és a szent helyek szomszédsága található. Reggeltől estig a napsugarak megvilágítják a partokat és a hegyeket, mely lehetővé teszi hogy a távolból is tisztán láthassuk az ‘Orohena és az Aora’I hegyek csúcsait. A Tahiti-félsziget egy másik világ. Szánjon rá időt hogy felfedezze… A fantasztikus Te Pari túrától a legendás Teahupo’o hullámig minden természeti csoda lélegzetelállító.

Hogy mért látogassunk Tahitire?

Az élénk kultúrája a legnagyobb és legélénkebb a Francia Polinéz szigetek közül. Tahiti a kultúra, zene és tánc ütemében él. Vegyen részt egy Ori Tahiti nevű varázslatos Tahiti tánc showban, vagy látogasson el egy kortárs művészeti kiállításra, egy szokatlan előadásra vagy esetleg egy hagyományos vagy modern koncertre. Tahiti, különösen Papeete biztosítja a lehetőséget hogy felfedezzék a művészeti kifejezés mindenféle fajtáját.

Egy autentikus élmény. Tahiti továbbá híres a vendégszeretetéről és az édes nyugodt légkörről, amivel minden utazó boldogan keveredik.  Valóban, a spontán és őszinte barátságossága a Tahitiaknak szinte páratlan. Itt az emberek mindig mosolyognak és gyakran szakítanak időt rá hogy jó tanácsot, információt vagy egy történetet elmondjak.

A nagylelkű természet és mindenféle tevékenység.Tahiti többféleképpen mutatja be szépségét, ennek megfelelően sokféle képpen felfedezhető: fekete homokos strandok a keleti parton, fehér homokos strandok a nyugati parton, búvárkodás, kezdő és mitikus surf helyek, hegyes csúcsok illetve Papeete színes piacának történelmi helyszíne.

Hivatalos név: Tahiti
Földrajzi fekvés: a Csendes-óceán közepe tájékán, az Egyenlítőtől délre, Francia Polinézia legnagyobb szigete
Főváros: Papeete
Államforma: elnöki köztársaság, tengerentúli közösség
Vallás: keresztény
Hivatalos nyelv: francia, tahiti
Terület: 1045 km²
Népesség: 178 133 fő
Pénznem: Csendes-óceáni valutaközösségi frank (XPF)
Időzóna: Magyarország -12 óra (nyáron), -11 óra (télen)
Hívószám: +689
Hálózati feszültség: 110/220 V, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, szinte bármely boltban kapható.
Időjárás: mivel az Egyenlítő alatt helyezkedik el, hőmérséklete trópusi + 28-35 C-fok. A legtöbb csapadék november-március között esik. Ilyenkor párásabb, fülledtebb, szelesebb, melegebb az idő +30-35 C-fok. Általánosságban kellemes az idő, +28-32 C-fok az átlaghőmérséklet, de trópusi esők, viharok bármikor előfordulhatnak.

Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Tahitira. Az okmánynak a hazaérkezéstől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Esetleg kérhetik az oda-vissza repülőútra szóló repülőjegy bizonyítékát. Azok az utasok, akik az USA-n keresztül érkeznek Esta vízum szükséges!

Vámszabályok

A vámokkal kapcsolatos kérdésekről tájékozódjon a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán az alábbi linken:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag-tengeren-tuli-teruletei#d

Egészségünk megőrzése

A trópusi éghajlat, a helyi szennyvízcsatorna hálózat, illetve a szemétszállítás szervezettségének alacsony színvonala miatt kerüljük a csapvíz fogyasztását, Célszerű megoldás a palackozott víz fogyasztása. Francia Polinézia szigetein nincsenek veszélyes állatok, nincsenek mérgeskígyók. A háziállatokon kívül legfeljebb egerekkel, patkányokkal és gekkókkal találkozhatunk. Speciális oltási előírások nincsenek, de javasoljuk, hogy a térségbe utazni szándékozók indulás előtt körültekintően konzultáljanak az ÁNTSZ központi, illetve helyi szakembereivel, adott esetben a konkrét utazásszervezőjükkel. Továbbá, javasoljuk, hogy utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, amely korlátozott mennyiségű ételfogyasztással elkerülhető. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.

Időjárás, öltözködés, mit vigyünk magunkkal

Tahiti szigetének trópusi- egyenlítői jellegéből adódóan két főszezonja van: a novembertől áprilisig tartó csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, magasabb páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzők. A májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az erős szelek óránként akár 40-60 km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a „maraamu”, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti „toerau”. Célszerűbb a nyári főszezonban utazni, amely júniustól októberig tart. Ezen belül július és augusztus a legkeresettebb időszak, így, ebben a periódusban ajánlott több hónappal előre helyet foglalni, hiszen a korlátozott kapacitású szállodákat az egész világból érkező, magasabb igényű nászutas turisták már jó előre lefoglalják.
Könnyű, lezser viselet ajánlott, vagy kipróbálhatjuk a “pareo”-nak nevezett színes kendőket a strandra és a szállodában egyaránt. Általában a sportos öltözködés elfogadott majdnem minden alkalomra. A párás meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat (póló, short stb.) ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A szállodákban előfordulhat, hogy erős a légkondicionálás, így egy könnyebb pulóvert / blézert is érdemes csomagolni. Az általános ruhatárunkon felül természetesen vigyünk magunkkal fürdőruhát, magas faktorszámú naptejet, napszemüveget, fényképezőgépet tartalék filmekkel, videokamerát és ne felejtsük el rendszeresen szedendő gyógyszereinket sem.

Pénznem, pénzváltás, hitelkártya

A helyi pénznem a valutaközösségi frank (XPF). Hitelkártyát nagyobb szállodákban, komolyabb éttermekben, nagy szupermarketekben fogadnak el. Mindenképp érdemes készpénzt is magunkkal vinni (vagy ATM-ből kivenni), mert a kirándulásoknál jellemző, hogy helyben, készpénzben kell fizetni.

Telefonálás, internet

Tahiti előhívószáma a +689, így ezután lehet tárcsázni a kívánt telefonszámot. A szállodákban telefon és internet elérhetőség van. Utazás előtt érdemes Magyarországon tájékozódni a külföldi roaming díjakról.

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

A váltási árfolyam mindenhol megegyezik, a valuták közül az EUR-t és az USD-t váltják a legkedvezőbben. Bár az említett valutákat a legtöbb helyen elfogadják, utazás előtt mindenképpen érdemes helyi frankot váltani, hogy a kisebb ajándéktárgyakat és piaci termékeket készpénzben ki tudjuk fizetni. Pénzkiadó automaták kizárólag a nagyobb szigeteken (Tahiti, Moorea, Bora Bora) találhatók, és a főszigeti ATM-ek kivételével csak munkaidőben használhatók. Tahitin a szállodákban különféle butikok és ajándéküzletek találhatók.

Gasztronómia

A polinéz ételek kizárólag friss gyümölcs, zöldség, tengeri hal, rák, kagyló felhasználásával készülnek. Az egyéb termékeket, elsősorban húsokat Új-Zélandról importálják. Helyi sajátosság a nyers hal “á la tahitienne”. Frissen fogják ki a tonhalat, a bonito halat, a rózsahalat, amelyeket kettévágnak és citromlével vagy kókusztejjel locsolnak meg. 20-30 percig hagyják így állni, majd frissen tálalják. A „ma’a tinito” is egy népszerű helyi étel, amely sertéshús, bab, polip és tészta keveréke. A helyi konyha alapja a trópusi kenyérfa gyümölcse, a banán és az édesburgonya több fajtája. Gyümölcssaláták alapanyaga a helyi papaja, a mangó, az ananász, a görögdinnye, a grapefruit és a zöld citrom. A Polinéz szigetek közül Tahiti rendelkezik a leghíresebb konyhával, amely ötvözi a polinéz, az ázsiai és a francia ízvilágot. A szigetek nemzeti itala a sör, de ajánlott megkóstolni a frissen facsart trópusi koktélokat is. Sokan nem tudják, de a Tahiti féle vanília nem őshonos Francia Polinézia vidékén, 1848-ban egy francia admirális hozta be ezt a ritka fajtát.

Borravaló

A borravaló nem megszokott dolog a francia polinéz szigeteken, sehol nem várják el a turistáktól, hogy a kiszabott árnál többet fizessenek, azonban a turisták sem várhatják el a kereskedőktől, hogy alkudozás eredményeként olcsóbban jussanak hozzá valamihez.

Biztonság

Tahitin a közbiztonság jónak mondható, de kisebb lopások (pl. útlevél, bankkártya vagy egyéb okmányok) előfordulhatnak. Mivel Francia Polinézián nincs EU tagállamnak képviselete, a párizsi magyar konzulátus helyi közjegyző közreműködésével postai úton a hazatéréshez alkalmas okmányt – ideiglenes útlevelet – tud kiállítani és küldeni, az egyéb személyes okmányok pótlására (pl. személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.) azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint úti okmányaikat és értékeiket zárják a szálloda széfjébe. Napközben csak az aznapi programhoz szükséges készpénzt tartsák maguknál. Útlevelükről készítsenek fénymásolatot, és azt tartsák maguknál. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A vízisport balesetek, illetve a tengeri és édesvízi élőlények által okozott esetleges sérülések, fertőzések veszélyforrást jelenthetnek.

Közlekedés

A helyi társasélet központja a kikötő. Elől horgonyoznak a turistahajók és jachtok, majd a halászhajók és a fregattok sorakoznak. A szárazföldön azonban mindenki a „Le Truck”-ot használja, ami a tömegközlekedés talán legvidámabb formája. Egy nyitott oldalú, popzenével töltött városi busz, amely költséghatékony is egyben. Aki igazi élményre vágyik, béreljen terepjárót és tegyen egy kiadós túrát a sziget belsejébe. Francia Polinéziában a szigetek között elsősorban az Air Tahiti kis repülőgépeivel, helyenként pedig komppal, hajóval lehet közlekedni.

Magyarország külképviselete

Nincs magyar külképviselet Francia Polinézián. A szigetcsoport Franciaországhoz tartozik, azaz a magyar állampolgárok képviseletével itt a párizsi magyar nagykövetség hivatott foglalkozni, nyilván – a hatalmas távolság miatt – nagyon korlátozott mértékben.

A párizsi nagykövetség adatai:

Cím: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris
Előhívó: +33
Telefon:
– Magyarországról:  0033.1.45.00.94.97,  0033.1.45.00.94.95
– Franciaországból: 01.45.00.94.97, 01.45.00.94.95
Fax: 1-56-36-02-68, 1-43-26-06-27 (konzuli)
Nagykövet: Károlyi György
E-mail: mission.par@mfa.gov.hu
Honlap: parizs.mfa.gov.hu

Facebook